Siapa Rafizi Ramli


Lahir: 14 September 1977
Tempat Lahir: Besut, Terengganu
Membesar: di Kemaman dan Kuala Kangsar

LATAR BELAKANG PENDIDIKAN

Pendidikan awal @ Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman (1984 – 1989)
Kolej Melayu Kuala Kangsar (1990 – 1994)
Anugerah Carey/Bolkiah sebagai Pelajar Terbaik Keseluruhan

Pingat Emas Presiden Kesatuan Pelajar
Anugerah Pelajar Terbaik SPM 1994 (Fizik, Bahasa Melayu)
Anugerah Pelajar Terbaik SRP 1992
Johan Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 dan 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh
Pembahas terbaik Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri 1992 dan 1993 antara sekolah-sekolah berasrama penuh
Johan Pertandingan Bahas Piala Sri Paduka Sultan Perak 1993
Presiden, Badan Revolusi Agama
Presiden, Pancaragam Tentera
Presiden, Persatuan Bahasa Melayu
Ketua Pengarang, The Malay College Magazine
Dianugerahkan biasiswa PETRONAS (Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik) dan ESSO (Geology) sebelum keputusan SPM diumumkan
Morrison’s Academy, Scotland (1995 – 1996)

Anugerah AD Kippen, Pelajar Terbaik Fizik A-Levels 1996
Anugerah John Knox, Pelajar Terbaik Kimia A-Levels 1996
Pengawas
Orkestra Morrison’s Academy
Leeds University (1996 – 1999)

Anugerah Arthur Crabtree 1997, Pelajar Terbaik Tahun Pertama Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik
Ijazah Kelas Pertama (Tahun Pertama dan Kedua)
Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrikal dan Elektronik
LATAR BELAKANG KERJAYA

Jeffreys Henry Chartered Accountants, London (1999 – 2003) lulus semua peperiksaan akauntan bertauliah dengan Institute of Chartered Accountants in England & Wales (ICAEW) dalam masa 2 tahun
diterima sebagai ahli ICAEW pada 2003, selepas tamat tempoh minima latihan di firma perakaunan diterima sebagai ahli Malaysian Institute of Accountants (MIA) pada 2003 apabila pulang ke Malaysia PETRONAS/MTBE Malaysia Sdn Bhd (2003 – 2005)

Pengurus, Propane Dehydrogenation Plant
Pengurus termuda semasa dilantik
PETRONAS/Pejabat Naib Presiden, Urusniaga Petrokimia (2005 – 2007)

Pengurus Kanan (Perancangan Perniagaan, Operasi dan Teknologi Urusniaga Petrokimia)
Pengurus Kanan termuda semasa dilantik

Bertanggungjawab menguruskan kumpulan urusniaga petrokimia PETRONAS dengan aset melebihi RM30 bilion
PETRONAS/Petronas Carigali Sdn Bhd (2007 – 2009)

Pengurus Kanan (Perakaunan, Belanjawan dan Percukaian Antarabangsa)
Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal kewangan 51 anak-anak syarikat PETRONAS Carigali yang terlibat dengan operasi huluan di peringkat antarabangsa, membabitkan belanjawan tahunan melebihi RM20 bilion
Pharmaniaga Berhad (2009)

Pengurus Besar
Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor (2009 – )
Ketua Eksekutif

-------------------------------------------------

p/s : Rafizi, Betul ke anda bekas presiden pelajar sedunia sewaktu anda pelajar di Uk dahulu dan betulkan tony blair waktu itu presiden pelajar Uk hendak mengenakan yuran setiap pelajar 1000 us dolar setahun tapi anda membatalkannya? dan betulkah anda lebih dihormati disana berbanding Khairy? bukan gua nak bodek tapi sedikit info aku dapat dari budak junior beliua sewaktu anda student sana? kalau betul perghhhh salute.

sumber dari
networkedblogs

Read more...

Hiking di Pagi Ahad Sunday Morning



Pagi Ahad Sunday Morning.... Aku sebenarnya jarang keluar hiking hari minggu, kalau aku keluarpun cuma buat aktiviti outdoor yang ringan-ringan jea, such as hiking kat Pasar Tani atau kat Giant Market, jadi sweeper... jalan belakang bini sambil bawak bakul atau pun tolak troli, pendek kata jarang la masuk utan hari minggu.

Sebelum tue aku memang cadang nak hiking di Trail Wild Cherry masa hari sabtu sehari sebelum tue, tapi disebabkan adanya Perhimpunan Bersih 3.0 maka aku terpaksa batalkan niat aku aritu. Semua jalan yang menuju pusat bandar banyak yang ditutup. Memang la aku nak masuk hutan bukan nak ke bandar, tapi disebabkan banyak sekatan jalanraya semuanya akan jadi leceh ! Sedangkan trail Wild Cherry tue kena masuk bandar dulu sebelum menghala ke starting point dia sebab aku datang dari arah Kajang...
  
Apa yang membuatkan aku suka sangat meredah bukit bukau mendaki gunung turun ke lurah...? tak penat ker ? tak bahaya ker ? ada jumpa apa-apa tak ? So aku jawab kat sini... dengan jawapan yang simple iaitu.... Aku Sebenarnya Bosan dengan Lemak yang Bergayut di Perut Aku... Maka Aku Perlu Buang dia Jauh-jauh. ! Hahaha
* Rosita Mak Ngah Ita.. sedang berfikir nak terjun ker tak di air yg jernih itew... *
Ok la balik pada cerita Pagi Ahad Sunday Morning... hari tue kami tak ramai cuma berdua jea dengan Mak Ngah Ita yang kebetulan dia pun free hari tue, yang lain tah kemana tah barangkali saja tak nak keluar nak tengok rancangan Melodi di TV3Suku... maklum la ari tue hari minggu !

Trail Wild Cherry nie tak la mencabar sangat bukit bukaunya, dan jugak tidak la terlalu tinggi, ada la jugak laluan landai menurun dan menaik. Sangat sesuaila bagi yang baru nak cuba-cuba nak berjinak dalam aktiviti Buang Lemak Badan.Tapi jika tak biasa beraktiviti begini lidah boleh keluar sampai ke pusat jugak...! Apa pun itu cuma di peringkat awal, nanti lama kelamaan ok jea ! Trail wild Cherry jugak ada banyak laluan laluan terbuka yang pastinya panas meletup jika lalu (start) lewat pagi. kalau tengahari lagi la... berasap kepala. Macam yang korang tengok gambar yang no 2  tue !
Bunga nie Orang Cina panggil Misai Dragon
Aku jawab sms... hang kat mana ?
Ada dapat jemputan makan makan tak kat rumah Haji Razali...

Sorri la aku tiba tiba malas nak type untuk sambung entry pasal Pagi Ahad Sunday Morning.... perut aku lapar sebenarnya. Korang tak nak belanja aku makan ker dah tengahari dah nie !?

Enjoy gambar jea la yea !


Read more...
Related Posts with Thumbnails

Lorem Ipsum

E-mail kan kepada..... sheikh@mytownkajang.com

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP