Pine Tree Hill &Twin Peak di Fraser's Hill


Kami sampai di Fraser's Hill lebih kurang jam 6:50 pagi... dan pagi tue rezeki kami sangat bagus, kami disambut dengan hujan yang lebat jadi kami terus ke masjid tunaikan solat sementara menunggu hujan berhenti

Selesai buat tugasan di masjid kami bergerak menuju gerai... korang tau tak apa kitorang buat kat warung tue... ? makan pagi la... lagi mau tanya... ! Hujan masih turun kejap renyai kejap lebat, dalam hati kata... waduhh gawat dong kayak ginie... rencananya mau mendaki jam 8.30, tapi kok jam 9 pagi masih di sini.... gie mana nie sihh.. ! gue bisa mati konyol... sementara di sini sejuk bangat nihh.. !
Hujan dah mula berhenti... ada la pulak geng-geng dah mula kena penyakit Sawan Bergambar tapi aku tak kisah, lantak korang la nak posing kepala ke bawah ker, lutut atas dagu ker itu korang punya pasal... lagi pun aku tau bukan korang selalu sampai sini... kan ? kejap lagi ada azab menunggu... Hahahaa
*** Geng-geng di sini maksud aku merujuk kepada... si Harip si Pie Pie si Hita si Timah si Tun tapi si Nyonya Tun tak ada aritu dia balik kampung, kecemasan... kucing dia beranak songsang katanya and si Haku... haku tu pulak maksudnya Aku la tue !

Budak nie merayau jea kerja dia... bukan tau sejuk, lari sana lari sini... panjat sana panjat sini... Timah nama dia atau dikenali sebagai Elizabeth Timah anak saper la nie... ?

Ini laluan yang terpaksa di lalui oleh pendaki-pendaki yang berhajat untuk menawan puncak Pine Tree Hill dan puncak Twin Peak , pada hari pendakian kami aritu laluan berkabus agak tebal juga maklum lah lepas ujan, macam aku ceritakan kat atas tadi la... tue pun nak kena ingatkan balik... memang melayu nie mudah lupa.... !

Alamakkkkk.... pokok la pulak tumbang.... inilah antara halangan yg kami kena tempoh semasa pendakian ker Pine tree Hill & Twin peak ! tapi hal-hal yang macam nie memang biasa la dihadapi oleh mana-mana pendaki walau di gunung-gunung lain, tak ada benda-benda camnie pun tak best jugak ! nak yang lebih power punya cabaran pun ada !

Nie haa budak tadi... yang aku kata asik merayau tak kira apa jua keadaan.... hahaha last-last dia yang sampai dulu kat puncak Twin Peak sebelum tue dia jugak sampai dulu kat puncak Pine Tree Hill . Kuat betul ko yea Timah.. !

Alhamdulillah sampai jugak kami kat puncak Pine Tree Hill & Twin Peak ! gambar di atas nie menunjukan keadaan di puncak Twin Peak la tue ! Keadaan sentiasa dalam keadaan berkabus sejak mula sampai hinggalah waktu kami bergerak meninggalkan puncak Twin Peak tue... jika keadaan baik tentu dapat lihat pemandangan sekitar gunung-lain dari puncak sana... InsyaAllah aku nak naik balik sini... ada sesiapa yang nak hikut aku... ?

Nanti aku sambung.... aku nak kuar jap ader hal... itu pun kalau aku rajin harap-harap jangan termalas la nanti !


8 Cucuk Satay Tak Habis Makan... Comment Sikit !:

Kamsiah 7 February 2011 at 13:31  

cantik la pemandangan...haha sawan bergambar...cverita tanpa bukti,org tak percaya...so mcm saya,banyak bukti dari cerita hehe...

Norfa 7 February 2011 at 14:14  

yuhuuu best giler.. semangat betul fatimah..bila la dapat join sama gak..

Pak Shake 7 February 2011 at 14:44  

jika nak bukti lengkap sudikan diri la... ker balai polis Fraser's Hill lihat report bertarikh 29 Jan & repot keluar jam 4 petang !

Afida Anuar 7 February 2011 at 21:17  

pak shake...

kalau nak panjat everest nanti jangan lupa ajak, yang tu saya nak ikut!..heh!

aidah 7 February 2011 at 22:07  

bestnya kalau dapat pergi mendaki ramai2 macam ni. Masalahnya akak ni larat lagi ke? hehehe

Ietams 10 February 2011 at 15:11  

bule updet sekali tpt² yang bagus dilawati kat bkt Frazer ni tak..
macam best gak

love is forever 13 February 2011 at 11:52  

tak pernah sampai lagik...cam penat jek huhu

Related Posts with Thumbnails

Lorem Ipsum

E-mail kan kepada..... sheikh@mytownkajang.com

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP