Gunung Nuang

Mendaki Gunung Nuang
aku anggap sebagai tak kena jika aku tak try test...
Apa barang nama jea tinggal kat selangor tapi tak pernah layan Nuang, bukan jauh pun dari rumah ! Tak sampai 60km pun dari bilik tidor aku ha ha ha Puncak tertinggi di Selangor beb tak kan tak nak test power !

Ok aku nak story aku mendaki ari tue...
Biasanya aku mendaki dengan geng geng rock gunung Nyonya Pie Pie, John Harip, Nyonya Tun, Nyonya Hita, Non Patimah tapi aritu Si John Harip dengan Nyonya Hita gi Singapura si Nyonya Pie Pie domam tumbuh gigi Si Non Patimah pulak banyak kerja sekolah so aku shoot berdua denagn Nyonya Tun... berdesup sampai ker puncak !

Mendaki gunung nuang tak la semudah yang di sangka, boleh tahan jugak azabnya berbanding gunung gunung lain yang aku pernah mendaki azab itu rasanya perkara biasa jea bagi seorang pendaki, tapi bagi aku yang punya enjin power yang kurang dari 2000 cc nie panjang jugak la lidah dan terhangok-hangok nak menyampaikan ker puncak. Pendakian kali nie bukan la pendakian kali pertama tapi sebenarnya ini pendakian kali kertiga, maknanya tak banyak atau sikit tau jugak la keadaan lenggok trail gunung nuang macamana macamana !


Gunung Nuang nie lain sikit la pada aku.... dia punyer layan tu lain macam... Mula mula dari starting point(pic atas tu) menuju ker Kem Lolo. Untuk sampai ker Lolo Base Camp pendaki atau sesiap yang berhajat menawan Gunung Nuang mesti berjalan mengikut laluan lori balak jauhnya aku tak tau berapa.. aku tak sempat nak sukat tapi sampai Lolo satu jam setengah itu biasa... dua jam pun biasa aku dengar jalan dia beralun sikit ,ada la turun naik bukit sikit.. trail ini jugak dianggap jalan yang tak sampai sampai atau dalam bahasa jawa dipanggil never ending joloooon....

sepanjang trail nie ada la jugak didirikan pondok macam bas stop untuk orang yang kurang power, tak larat nak jalan boleh la rehat jap kat pondok tu, tapi jangan la pikir nak tunggu bas... mana nak carix bas dalam hutan nie, gila babi ker hapa... babi pun tak gila gitu ! hehehe
Jalan lagi jalan lagi jalan lagi sampaila ker penghujung jalan tadiiiiii... lepas tu jalan sikit lagi dan lalu jugak dua atau tiga batang sungai haaa... tue kira nak mula sampai la tue yang namanya Kem Lolo. Sampai Lolo Base Camp pun dah azab ooo mendaki belum lagi, tak payah la aku tunjuk gambat air terjun, nanti korang mendaki tidak berendam jea yg lebih... hahaha

Kem Lolo nie memang terkenal la dikalangan pendaki pendaki yang nak menawan Puncak Gunung Nuang. Kebanyakannya pendaki-pendaki bermalam dahulu Lolo Camp atau disebut jugak kaki Gunung nuang sebelum shoot ker puncak pada awal pagi esoknya.Di Lolo Camp nie yg bagusnya ia mudah dapat sumber air nak mandi pun mudah untuk tujuan masak memasak pun ok, air dia pulak bersih dan sejuk giler... air pun ada yang gila kan ? hehehe

Trail dari Kem Lolo Ker Kem Pacat..(tapi tak ada pacat pun) ha ha ha, dari sini kira mula mendaki la... Walaupun trail nie pendakian dia tak mendongak sangat, tapi laluan pendakian dia agak panjang ini pun sakit jiwa jugak ! hahaha Dalam keadaan speed biasa mau jugak amik masa satu jam setengah.Kalau yang jenis pancit dua jam pasti rasanya. Trail ker Kem Pacat nie laluan dia banyak laluan bertanah merah kalau hujan walau sehari sebelumnya sure licin trail dia, Kalau hujan masa mendaki baik gostan... tak payah carix bala laa... nanti nyusahkan kawan jea ! tu tak kira lagi pokok pokok tumbang yang besar besar semua tu menguji mental oooo...

Hari tu masa aku mendaki Gunung Nuang tue aku bertemu suatu benda yang aku tak pernah mintak untuk bertemu... korang nak tau apa ? sorry la aku tak nak bagi tau korang... cukup la aku katakan benda tu tersangat cun, cantik betul beb... aku pandang dia dia pandang aku... memang cun ! aku tengok dia macam senyum kat aku tapi aku takot nak balas... aku terpegun ! Ini kali kedua aku terserempak dengan benda cun dalam sejarah aku mendaki gunung. Kali pertama dulu di Gunung Ledang itu kira-kira empat belas tahun yang lalu lebih kurang laa... Aku cakap terus terang, aku memang tak nak jumpa benda benda macam nie... aku tak nakkkk... dah jumpa jugak kira rezeki la... !

Ok ok aku terus cerita pasal trail...
Lepas Kem Pacat akan jumpa pulak Kem Pengasih apa orang putih panggey apa haa Pengasih Camp ? Loving Camp la tue agaknya hahaha ! Kem Penagsih nie bukan untuk romen romen buat maksiat tapi ia adalah tempat rehat-rehat terakhir sambil minum-minum, sebelum pendakian ker puncak ! Trail dari Kem Pacat ker Kem Pengasih memang betul-betul tak ada rasa kasih langsung... laluan dia agak curam dan berbatu batu ada ketika kena mendaki kecerunan sembilan puluh darjah. Walaupun lalauan tidak sepanjang Lolo-Pacat tapi di sebabkan laluan dia banyak menegak berbatu-batu dan licin maka azab dia makin bertambah-tambah nak sampai sini pun may be amik satu jam atau satu setengah jam bagi yang jenis pancit... !

Dari Kem Pengasih pulak biasanya orang amik masa empat puluh minit hingga satu jam untuk sampai ker puncak Gunung Nuang Trail dia ok la... tak mencabar lagi dah sonang jea lepas nie laluan dia ada sikit berlumut-lumut ada la macam ala ala Gunung Irau gitu... dari Kem Pengasih trail dia menurun menurun menurunnnnn... lepas tu menaik menaik menaikkkk... sampaila puncak Ha ha ha ! Puncak Gunung Nuang nie tak la besar sangat boleh la setakat nak buat sekolah tadika dengan 40 orang murid. Sebagai tanda pulak puncak Gunung Nuang nie di tanda bierut betul ker tidak aku heja nie ? jangan korang bunyikan sebagai burit dah la sia sia aku terajang nanti ! alaa yang macam kemah besi tue... tue haa macam dalam gambar tue !

Ok la aku malas dah nak type panjang-panjang
nanti tidur aku pulak jadi pendek.

Kalau aku rajin nanti aku cerita pasal Bukit Broga pulak atau pun Gunung Tok Wan !

15 Cucuk Satay Tak Habis Makan... Comment Sikit !:

Norfa 22 February 2011 at 11:19  

perghh asyik mendaki je ni.. mesti dh kurang lemak tepu kat perut tu kan..hehe

Park Young Shake 22 February 2011 at 11:59  

ho la lemok nuk buak ghapo ?

Hahahaha hahahhaaa !

SK Taman Jasmin 22 February 2011 at 12:09  

pergh....tuan sheikh jumpa apa yang manis tu?? ni balik hari ke naik gunung nuang ni??

rAyHan_eLLyaNi 22 February 2011 at 12:18  

gunung nuang 2 kt selangor area mane ea??? ktorg tgh ushar2 gak gunung... ari 2 da pnjt broga... pasni igt nk g gunung dato'...nk taw gng nuang 2 kt area mane...klu dkt2 selangor orait la 2...bole kami g...

Kamsiah 22 February 2011 at 12:24  

SHEIKH...BERTEMU PUTERI GUNUNG KE,BERTEMU NENEK KEBAYAN....

zalinayaacob 22 February 2011 at 12:42  

ala..nape abah x cite jumpa si manis..kn bes if bley jumpa gak

Park Young Shake 22 February 2011 at 12:45  

SKTaman Jasmin

Yup Kami DayPack !

arip ker nie ?

Park Young Shake 22 February 2011 at 12:46  

rayhan ellyani

Gunung Nuang Kat Ulu Langat

Park Young Shake 22 February 2011 at 12:48  

Kamsiah... Mana boley cerita... nanti ahli2 lain cuak nak trekking lagi...

ini cerita betul... bukan rekaan atau cobaan...

Park Young Shake 22 February 2011 at 12:49  

Tun Zalina.... saja tak nak cakap bimbang nanti hilang semanagat mendaki

Afida Anuar 22 February 2011 at 21:44  

ohh..saya tau pak shake...puteri bunian kan?

putera bunian ada dak? heheh

Park Young Shake 23 February 2011 at 00:17  

Mana ada Putri Bunian... ngarut jea tue... caya sangat la cakap2 orang.... ! He he he

Lieya 23 February 2011 at 10:18  

Huiyooooo mendaki lagiii... dasattttt

rAyHan_eLLyaNi 23 February 2011 at 20:06  

oo..ulu langat...
dkt je kot dr s.alam nie....
nk join 2 bole gak..
tp problenye kami2 ni student...
ssh skit la nk join2 nie..
besenya..kami grk secara berkumpulan je...sng..xbyk ragam...
ble weekend je kami cari la gng mane2 best...2 je la cara kami ilang stress blaja...hheheehe
hiking is da best solution...

UCOP IZ 20 October 2011 at 20:17  

aku pon orang kajang jugak..kat area2 giant kajang tu ha hehe.. assalammualaikum,nih nk tnye, aku ngan membe cadang nk pnjat nuang nih..so ape prosedurnye?? perlu tak bwk tour guide atau jejak trek nye senang nak di ikut so takyah bwk guide?? kok kene bwk jugak mane nk carik guide haa?? thanx kok dapat membantu..hehe

Related Posts with Thumbnails

Lorem Ipsum

E-mail kan kepada..... sheikh@mytownkajang.com

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP