Gunung Irau Cameron Highlands Trail Lord Of The Rings

Mendaki Gunung Irau tidak la banyak mengunakan tenaga, cuma banyak menguji ketahanan mental jea la... Dari base camp atau starting point hingga ker puncak cuma mengambil masa lebih kurang 4 jam jea, jika korang bukan jenis sawan bergambar sure awal dari tu boleh sampai to Irau summit ! (pic atas menunjukan papan tanda Puncak Gunung Irau)
Ini laluan berkayu yang menghubungkan antara Base Camp dengan permulaan trail pendakian... panjangnya laluan nie lebih kurang 500m lebih kurang. Ada jugak dua buah pondok yang dibangunkan untuk sesiapa yang nak enjoy pemandangan gunung ganang sekitar Brincang... tapi tu banyak bergantung kepada keadaan cuaca la, kalau berkabus macam aku lalu aritu apah pun tak nampak... nasib nasib la !
Inilah laluan yang terpaksa dilalui oleh pendaki-pendaki untuk sampai ker puncak... pemandangan memang menarix superb kata orang melayu... kebanyakan pokok-pokoknya di selaputi lumut... kata orang lumut-lumut tu dah ribu-ribu tahun yea ker tidak, aku tak pasti... tak sempat nak kaji lagi !
Trail nie sukar nak speed sebabnya laluan berlecak dan licin sebab tu amik masa yang lama sikit untuk sampai ker puncak adakalanya kaki termasuk dalam lumpur yang melebihi buku lali... lumpur dah la warna macam air gambir, sejuk pulak tue ! Trail nie pacat lintah tak ada tu yang best nya.
Cun oooo !
Trail Gunung Irau nie terkenal dengan pangilan Trail Lord Of The Rings... yea ker ? sebenarnay aku pun tak pernah tengok movie tue ! He he he. Memang cun pemandangan... lain banyak dari gunung-gunung yang pernah aku naik sebelum nie... !
Malam sebelum aku mendaki tu ada hujan tapi tak la lebat sangat tapi itu dah cukup buatkan keadaan lebih sejuk dan berkabus tebal laluan pulak menjadi lebih licin... Ada satu ketika aku terjatuh atas batang kayu yang tombang licin punya pasal.. nah kau ! terduduk, nasih baik telo aku tak pecah... ! hehehee
Inilah makanan yang aku bawak dari Brincang ker atas puncak Gunung Irau... jap aaaa nanti aku sambung sikit lagi cerita... ada kija nak wat ! tunggu tau.... !

klik gambar untuk besarkan !

5 Cucuk Satay Tak Habis Makan... Comment Sikit !:

Marzalina 6 January 2011 at 13:09  

cantik!! sebijik mcm dalam filem tu kan..

Afida Anuar 6 January 2011 at 21:05  

Entah2 LOTH buat penggambaran kat ctu dak?errr...hehe

Ietams 7 January 2011 at 14:17  

nampak edvencerr betul tu..
mesti sejukk

Kamsiah 7 January 2011 at 20:01  

salam
betul la sheikh...sebijik mcm dalam LOTR...ni kalau Azza tau...mesti tak sabar2 dia nak pi ni...

zaira 7 January 2011 at 22:07  

cantik gilakkkkk :D

Related Posts with Thumbnails

Lorem Ipsum

E-mail kan kepada..... sheikh@mytownkajang.com

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP