Cinta zaman cintan dolu-dolu

Bercinta zaman dolu dolu

Teringat zaman-zaman sebelum ade handphone dan internet. He he he bebudak sekarang nie dah mewah dgn handphone dan internet. sms, email, blog, friendster, myspace, forum... hentah hapa hapa lagi tah

Time dulu-dulu bercinte main tulis-tulis surat...
ahaks... best giler ooo !
Macam-macam bahasa yang keluor Ayat mesti power2 punya... ayat ayat pastinya skima... silap tulis, koyak buang... Macam tu lah sampai 5 - 6 helai baru dapat bahasa yang best best !

Tujuannye... bile awek kite bace... mesti tangkap lentok punyer, feeling abeh,
Tak main le ayat2 sms yang hentah hapa hapa tu...
tak ade feeling langsung...! Time tu pasti kan, kertas tulis surat mesti yang berbau wangi, ada katun... ada bunga yg cun-cun... sampul pun ada bunga bagai... Emm... indahnyaaa... masa tu dlm surat siap tulis lirik lagu lagi !

Malamnya plak dengar radio biasnya FM Stereo, rancangan ' Pilihan Bersama' Dj dia masa tu Lina Che Wan tak pun Sharifah Zaharah... bila dgr lagu yg di tujukn tuk kita...wow ! syahdu... syahdu banget dong ! i tell u !

Kalau yang tahap kronik tuh siap letak bedak dalam sampul surat bagi wangi...
pastuh kalau pos hari nie, esok dah jengah peti surat mengharapkan surat balasan dah sampai. Apa lah punya bongok, pada hal dah tau surat tuh ntah-ntah still on the way ke rumah si dia !

Hari-hari dok jenguk peti surat, lambat sikit mula lah start cakap sorang-sorang hehe... Time tu... macam orang ilang akal kalo tak nampak batang idong posman meroyan jugak la dibuatnye...! mana nie..? tak sampai-sampai lagi surat balasan !

Gambor pon pos dlm surat... skang nie attach je kat emel kan ? hehehe
Nak bergayut pulak kena gi public phone.... sanggup pi kumpul duit syiling banyak-banyak, biar poket berat takpe, janji malam karang buleh gayut lama-lama pastuh carix public phone yang jauh dari orang.... Udah macam kera sumbang hehe lagi gelap lagi bagus... hahaha
Pulak tuh sambil gayut tangan tekan
* dan # serentak... kokononnya buleh bagi lama sikit bercakap la tuh... Ntah mana punya dapat ajaran tuh ?! he he

Tapi kan...time tuh buleh jer hidup tanpa handphone dan internet,
takde masalah langsung...! Tapi sekarang nie ? Kalau tertinggal enset kat rumah...
sanggup patah balik... Biorlah punch card merah... he he he !

Nak nak la nie enpon dah jadi mesen bikin wang woooo !
Aper korang nak kata pasal nie ?

23 Cucuk Satay Tak Habis Makan... Comment Sikit !:

AzMas 30 April 2009 at 12:38  

he he he penah pakai mesin fax gak.. hantar gambar2 katun. Menceceh2 senior kat opis.

DUN Behrang 2020 30 April 2009 at 12:55  

Ermm..teringat zaman dolu2...yg picit butang bg lama...tp masa tu bukan tepon aweks..tp mak kat kampung...ujung bulan...duit dh tinggal sikit...huhuhu!

sharamli 30 April 2009 at 13:09  

hu3....tp kit0rang dulu x pky p0s2 ni..tak bwh meja..x p0n lam l0ker..muahahah

KhairiL's 30 April 2009 at 13:34  

aku diketegorikan budak2 zaman skrng

x layan cara lama

iSpy 30 April 2009 at 15:32  

haha! betul3.. kenangan skolah menengah tul la! tp sy x bercinta.. cuma ada secret admire je. so member jd posmen! kakaka!!

bab radio muzik tu mmg best! tiap2 hari tgk kt paper lagu apa ada, pastu estimate kol brp agak2 lagu tu kuar coz dgr radio pun curik2.. selit selimut celah pintu, xmo kasi ayah dgr! hahahahahaha!!

& rasa2 nya org2 telekom mesti gelak gile babas tgk bebudak dulu2 tekan * dengan # bila ckp kt fon!!

Tirana 30 April 2009 at 15:37  

Zaman Sheikh bercinta, masih pakai surat lagi ke? Zaman saya memang ye..duduk pulak kat ceruk hulu..mana ada semua kemudahan yang macam sekarang ni..tapi bila ingat2 balik, macam seronok pulak cinta dolu2.. Saya pernah terima surat cinta yang dilumuri dengan bedak wangi..hehehe..entah siapa pengirimnya..sampai sekarang tak tahu..hahaha

Lieya 30 April 2009 at 17:22  

Hahaha haku pun macam tu jugak. Emmm terasa rindu plak bile ingatkan kenangan lame... Berchenta pakai surat, ehh aku berchenta kaa?? Hehehh chenta monyetttt pastu mase dok asrama sanggup beratur tunggu turn kat public phone skali dah dpt giliran haa rasekan org yg menunggu kat blakang sampai naik lenguh 2 jari tekan * ngan # tu. Ehh tp bukan tu jer ade gak yg terrer curik linee woooo. Slalu aku mintak tolong kat kawan aku sbb dia terrer curik line. Hahahaha pastu aku penah hantar lagu permintaan kat radio muzik tuuu... manyak3 kali gak la kuar. Tp kalau ingat2 balik sbnarnya kelako pun ade... Budak skang rugi x rase tu semuaaa...

Eyna's 30 April 2009 at 18:27  

Heheheh...lawok...lawok...
tulah ruginye bebudak skarang..tak mrase kenangan manis mcm zaman kite dedulu...

sonata anak kancil 30 April 2009 at 18:43  

ha ha ha...macam sama je kes kita. Semuanya kenangan2...kalau fikir2, cara bercinta zaman dulu memang bagus, sebab pandai mengarang/ mneulis.Sekarang? Cinta tak berseni - sebab guna bahasa sms - kekdg susah nak faham / salah faham pun ada...

Noorma 30 April 2009 at 20:52  

Masa zaman saya plak (era tahun 1994 tu) dh ada kertas yg berbau wangi dan bercorak2 bunga, love dll.. itulah surat cinta saya...bangga ooo tunjuk kat kawan2 kita dapat surat cinta...kalo dulu kat kg takde telefon umah, sanggup kayuh basikal berbatu2 cari public phone, dh sampai kat sana, phone plak rosak,eee...frust giler..mulalah meleleh air mata...rindu la konon..tp skang ni bila dh ada internet, guna web cam, online ym, yg jauh mcam dekat jer kan...saya ni kalo sehari tak main internet, mau dapat demam malaria...ha,ha...

azza 1 May 2009 at 16:30  

ketok2 botol ade tak? hehehe

mamaaffiq 2 May 2009 at 13:09  

teringat kenangan dulu-dulu kan...zaman saya lak..baru2 hphone kuar..masa tu 3310 tgh famous la..tp saya sempat gak le bercinta guna surat2 ni..tapi cinta monyet ler..masa tu dok sekolah lg...skrang dunia makin canggih..tp manusia makin malas...dan tak seromantik org dlu2...

kabussenja 3 May 2009 at 21:08  

penah merasai 'azabnya' menunggu pak posmen dpn rumah... huhuu...

naurah makwa 4 May 2009 at 21:53  

ehm..takder pengalaman g..paling kuno pun tulis2 surat..huhu

limaumaniss 6 May 2009 at 09:46  

kalu saya sekarang ni biar takde henfon tapi ada internet....ahhha...gian internet...kiki

Qaseh Qasturi 8 May 2009 at 09:25  

salam ziarah...

pengalaman ye Sheikh...
oklah tu sekurang2nya itulah kenangan masa bercinta...

solu2 nk jumpa susah...dah tu segan plak tu....

one_hayati 12 May 2009 at 11:51  

hahaha...tu la dunia..biasa la bro,takkan nak hidup zaman flinstone lagi kot..tapi best gak kalau dapat alami suasana mcm tu..tapi lagi mengherankan tulis surat punya la bersastera, paper b.m kantoi gak..agaknya soalan tak menepati citarasa kot..haha

Aku... Dia... Kamu.. 12 May 2009 at 17:04  

Zaman mak ayah aku lagi terer..diaorg hantar surat letak bawah pasu bunga jer beb..heheee..

Tirai Hidup 15 May 2009 at 06:08  

sHEIKH...aku terlibat dalam boh bedak tu hahahhah!

paling dahsat aku tekap bibir dgn lipstik muhahahahah!!

ko bukan tak tahu aku sheikh tahap ;'gil;a babi;'punya bercinta??

nhayatiz 10 June 2009 at 23:17  

zaman aku tu....budak zaman sekarang merasa....aku ada share zaman surat kat blog aku ni....

shaharudin 21 June 2009 at 16:57  
This comment has been removed by the author.
Kamsiah 21 June 2009 at 17:07  

terkena batang hidung sendiri hehe...seminggu 4,5 pucuk surat..tiap ari tulis surat...kad raya lak 3 pucuk,awal posa dah hantar,tgh2 posa hantar lg..nak raya pun hantar lgi...siap tabur bedak talkum lg hehe...nak wat camner...dia di kedah,saya di kelantan..

Related Posts with Thumbnails

Lorem Ipsum

E-mail kan kepada..... sheikh@mytownkajang.com

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP