Wajib Baca Petua Memilih Ayam

Wajib Baca -Petua Memilih Ayam ini...
Petua ini sangat sangat berguna pada sesiapa yang ingin membeli ayam..., sila wajibkan diri anda membaca kisah di bawah

Kak Midah & Penjual Ayam
Kak Midah ni dok meniaga nasi dekat kedai berhampiran. Jadi hari hari lah dia beli ayam dari Sudin. Disebabkan dah setiap hari dok main dengan ayam, sampai Kak Midah dah kenal jenis jenis ayam sebelum di sembelih.

Antara ayam yang selalu dipilih oleh Kak Midah ialah ayam dari Bangi dan ayam dari Perlis. Selalunya ayam dari Bangi lah yang menjadi pilihan Kak Midah. Kalau tidak dia akan beli ayam dari Perlis sahaja. Kalau tak ada lansung dia tak akan beli ayam lain.

Kelebihan yang ada pada Kak Midah ialah dia boleh kenal samada ayam tu dari Bangi atau Perlis ialah dengan membelek punggung ayam tu. Selalunya Sudin akan campur semua ayam yang sampai dalam satu tempat. Jadi jenuhlah Kak Midah dok belek sekor sekor nak cari ayam Bangi atau ayam Perlis.

Mula-mula Sudin tak kisah sangat dengan Kak Midah. Tapi lama-lama Sudin dah mula boring. Sebab Kak Midah ni customer tetap Sudin pendam je bengang dia. Satu hari Kak Midah datang macam biasa dan terus belek punggung ayam nak cari ayam Bangi. Habis semua ayam dibeleknya. tak ada satu pun ayam Bangi atau ayam Perlis.

Jadi Kak Midah pun panggil Sudin dan tanya,

Kak Midah : Din ! ayam Bangi tak ada ke?.

Sudin : Tu ada dalam tu. (Yang sebenarnya tak ada sebab lori ayam Bangi terbalik dekat Tanjung Malim)

Kak Midah : Hang toksah dok bohong. Kak Midah dah tengok dah, semua ayam dari tempat lain.

Sudin : Ayam Perlis ada. (Yang sebenarnya pun tak ada sebab lori rosak dekat Nibong Tebal).

Kak Midah : Hang ni, Kak Midah kata tak dak, tak dak la. Hang ingat Kak Midah tak kenai ke ayam-ayam tu. Bukan sehari dua Kak Midah dok main dengan ayam.

Sudin : Kak Midah ni memang teror lah, punggong ayam pun dia boleh kenal.

Kak Midah : Baru hang tau siapa Kak Midah. Pakar tengok punggong ayam. (lalu blah sambil tersenyum walau pun tak dapat ayam hari itu)

Kemudian sampailah nak dekat Hari Raya...

Kak Midah macam biasalah nak belek punggong ayam. Sudin tengok Kak Midah, bengang je rasa macam nak bertempik dekat Kak Midah sebab orang terlalu ramai dan sesak pada masa tu. Kak Midah perasan yang Sudin memang bengang kat dia. Sambil Sudin dok bersihkan ayam Kak Midah, Kak Midah cuba ambil hati Sudin.

Kak Midah : Din ! Tak balik raya ke tahun ni.

Sudin : Tak!!! (Bengang)

Kak Midah : Famili ada kat sini ke?.

Sudin : Tak dak!!

Kak Midah : Habih tu raya dengan siapa? .

Sudin : Raya sorang-sorang.

Kak Midah : Kalau Din tak balik kampung mai lah rumah Kak Midah.

Sudin : Tak pa lah, terima kasih je lah.

Kak Midah : Dah lama kita kenal, kak tak tau pun kampung Din. Kampung Din kat mana?

Sudin : (Diam)(Buat tak dengar)

Kak Midah : Kak tanya ni, kampung Din kat mana .

Sudin : (Masih diam)(Tiba-tiba Sudin naik atas meja lalu membuka seluar dan menonggeng ke arah Kak Midah sambil berkata......) Kalau Kak Midah teror cuba Kak midah belek punggong saya dan teka saya berasal dari mana? .

Kak Midah : (terus blah sekor ayam pun dia bawak balik hari tu...)

8 Cucuk Satay Tak Habis Makan... Comment Sikit !:

lemangcute@chah 18 November 2008 at 20:33  

make sure pastikan ayam yang dibeli disembelih dengan betul..

sekian pesanan waktu evening dari lemangcute yang suka periksa tengkuk ayam sebelum membeli ayam..

Sheikh 18 November 2008 at 23:03  

Ha ha ha begitu la kisahnyer hehe !

sipeNinLalat 19 November 2008 at 10:56  

Ceeeeeeehhhh... Yeyelah aku membace... Hahaha anyway lawak2 mmg lawaks. Tp skang nie mmg banyak kes yg ayam tak disembelih ditolek2 kat pasaraya2 besar. Depa dok main pancung jerk. Terbaru aku dengar kat pasaraya Billion,Pontian Johor, mase aku p bawak mak aku belanja kat paso bli ikan, depa d0k heboh kate pasaraya nie jual ayam pancung and wat nak report. La nie tak tau lak dah settle blum. Seb baik aku tak penah beli ayam kat situ. Adessss ape sudah jadi???

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) 19 November 2008 at 11:21  

laa..ingatkan betullah..khusyuk baca ni tau...

akak ni tak suke betul beli ayam bila masak mcm hampas kayu...suke yg lembut tu..mcm KFC..kan dia ada beza yg best dgn yg tak best...tak suke yg mcm kayu tu...

camne ek nak bezakan tu...?

akak selalu beli yg kecil2..kengkadang ok gak tp mmg tak leh beli yg besar..tu mmg hampas kayu habis...benci...dah ler mahal..

eJump 19 November 2008 at 21:46  

ahahah!!!...
bagus betul la din tu...
aduss!!~~
ahahaha....

kamar hati 20 November 2008 at 15:23  

mai blog kamar...ada something kat sana... (",)

Tirana 21 November 2008 at 05:53  

Hehehehe..tak malu betul si Sudin tu..Kok ye pun bengang, takkan la sampai nak tunjuk punggong kat orang..

Related Posts with Thumbnails

Lorem Ipsum

E-mail kan kepada..... sheikh@mytownkajang.com

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP