Dear Para Ekstreamis -- kongsi citer

I wonder ler naper Malaysia ni ramai sangat yang ekstream tentang bangsa asal mereka, tak kira la apa bangsa...here i want to share my story;

saya berasal dari sebuah pekan kecil dan jiran saya ialah keluarga melayu, saya takde rakan sebaya yang lain kecuali anak-anak jiran saya...dan mereka juga tak banyak kawan berbangsa melayu ,so he and his siblings were my best best friends ever that i think i will never found again in future...

hari hari kami bersama, main, makan, main beskal, mancing, senang citer apa saja aktiviti pasti kita bersama kecuali masa pi sekolah kerana saya di sekolah jenis kebangsaan..namun bila balik skola jer kitaorg macam gam la, mesti bersama..petang petang selalu pegi kampung dia makan buah kat kebun dan jumpe wan die, jumpe jer wan dia mesti wan dia tanya "nenek atuk ko sihat ?" pasti wan buat kan teh untuk kitaorg minum sama...

bila masuk sek. Men. , kalau ada budak nak buli saya, memang saya tak penah risau sebab dia mesti sound budak2 kat sekolah (dia 2 tahun lebih tua drp saya), we are together since saya masih baby lagi....

so you see, life was so simple back then, we never think what we were thru was so call "perpaduan" now, how sad.. time tu kita pikir kan kitaorg dah cam satu keluarga, our families siap pegi berkelah bersama...bila kakak dia nak pi belajar oversea mak saya siap bagi duit lagi, and kakak dia pun sering tepon kat umah saya dr u.s.a... you see, erti PERPADUAN langsung tak pernah kami pikir kan , it is so natural when felt related to one and each othe...

so bila jer orag cakap pasal perpaduan, i always ask them (also to EKSTREAMIS) ---"dalam handphone korang ada berapa nama kontek orang Melayu (soalan kpd ekstreamis chinese) dan kepada ekstreamis Malay lak ,ada berapa kontek org cina dalam handphone korang ? "if your answer is zero or less then 5, anda memangg tak berhak/layak untuk berbincang soal PERPADUAN, because i know u are not a true Malaysian tapi kalau takat ada nama tapi tak penah call pun tak guna gaks !

dari Mymalaysian

5 Cucuk Satay Tak Habis Makan... Comment Sikit !:

azza_irah 4 September 2008 at 20:14  

adehh..
apa kaitan itu gambar dan itu cite maaa....terbahak juadah berbuka tadi...

ras-adieza 5 September 2008 at 00:01  

ngeri tengok pic budak tu. boleh main pisau lak...tak der tempat lain ke nak potong.

~Cinta Milo Ais~ 6 September 2008 at 00:26  

tak nak kmoenpasal pic hehe...huu talking about perpaduan saya masa matrix baru la dapat kawan dgn non malays..sebilik lagi. masa sek semuanya org melayu, jiran2 pun 100% melayu. tak de masalah pun kawan dgn bangsa lain, malah ada yg sangat baik dan memahami kita huhu

hazlin 8 September 2008 at 21:43  

walau bangsa apapun kita, d Malaysia ni kita saling kebergantungan...???!!! cuma jangan sampai lupa daratan.

Related Posts with Thumbnails

Lorem Ipsum

E-mail kan kepada..... sheikh@mytownkajang.com

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP